Ana içeriğe atla

Güçlü Solucan

 Hıristiyan Bilim Monitörü

Keely Parrack tarafından

Pencereden dışarı bakmak. Bir toprak parçası görüyor musun? Orada kaç tane solucan yaşadığını düşünüyorsun? Her dönüm, 1 milyon kadar solucana ev sahipliği yapar. Bu, her fit kare (12 inç x 12 inç) için 23 solucan olabileceği anlamına gelir.

Fosil kanıtları, solucan benzeri yaratıkların yarım milyar yıldan fazla süredir var olduğunu gösteriyor. Dinozorlar zamanında var oldular ve 65 milyon yıl önce dinozorların sonunu getiren kitlesel yok oluştan bile kurtuldular. Solucanlar tipik olarak aşırı sıcak veya aşırı soğuk olmayan herhangi bir yerde yaşarlar.

Buzullar son derece soğuktur. Ayrıca toprağın üst tabakasını kazıyarak dev buldozerler gibi davranırlar. Böylece, Kuzey Amerika'daki son Buz Çağı'nın sonunda (yaklaşık 10.000 yıl önce), şu anda Kanada ve ABD olan toprak solucanları yok olmuştu. Bugün Kuzey Amerika'da bulunan solucanların çoğu göçmendir. Buraya Avrupa'dan saksı bitkileri ve gemi balastlarıyla geldiler. Solucanların çoğunlukla burada iyi yuvalar bulmasına sevindik.

Yerleşimciler Batı'ya taşınırken solucanlar da onlarla birlikte hareket etti. Solucan yumurtaları kirli ayakkabı tabanlarında ve atların toynaklarında taşınırdı. Vagon tekerleklerine ve yine tencerelere bindiler. Solucanlar Altına Hücum sırasında Forty- Niners ile birlikte California'ya geldi. Toplamda, solucanların Amerika'nın her yerinde yuvalarını kurmaları sadece 200 yıl sürdü.

Doğanın 'toprağın sabanları'

Solucanlar toprakta yollarını yerler. Bakterileri ve küçük parçacıkları yutarlar ve dünyayı döküm adı verilen atık ürünleriyle zenginleştirirler. Oyuk açma eylemi ayrıca toprağa daha fazla su ve hava girmesine izin vererek daha zengin hale getirir. Bu aldatıcı derecede basit yaratık, Dünya'daki tüm zengin topraklardan büyük ölçüde sorumludur. Amerika'daki yolculuğu, dünyanın en zengin tarım arazilerinden bazılarını yarattı.

1859'da evrim hakkında "Türlerin Kökeni" yazan on dokuzuncu yüzyıl İngiliz bilim adamı Charles Darwin, solucanlar üzerinde çalıştı. 1881'de "Solucanların Hareketi İle Bitkisel Küf Oluşumu, Habitatları Üzerinde Gözlemlerle" adlı solucanlar hakkında bir kitap yazdı. ("Sebze küfü" eskiden toprağa denirdi.)

Darwin, toprağı yiyip onu gübre olarak dışarı atma yeteneklerinden dolayı solucanları "toprağın sabanları" olarak adlandırdı. Zengin toprağın üst tabakasından tamamen solucan dökümlerinin ve solucanların hareketinin sorumlu olduğuna inanıyordu. Darwin, solucanların ekosistemdeki en önemli canlılardan biri olduğunu iddia etti. Ayrıca solucanların, madeni paralardan Roma kalıntılarına kadar her şeyi toprağa gömme konusundaki inanılmaz yeteneklerine de dikkat çekti. Arkeologlar solucanlar için çok minnettar olmalı!

Karanlıkta kıpır kıpır

Bahçenizdeki solucanlar muhtemelen gece gezginleridir. Organik materyalleri - yapraklar, bitki ve hayvan kalıntıları - yuvalarına çekerler. Solucan aramak için en iyi zaman gecedir. Solucanlar ışığa duyarlıdır ve ondan uzaklaşır.

Kırmızı kıpırdayanlar, muhtemelen bahçenizde olmasa da, başka bir yaygın solucandır. Oyuk yapmazlar. Toprağın yüzeyinde, çürümeye başlayan organik maddeleri yiyerek beslenirler. Kırmızı wigglers, çiftçiler ve bahçıvanlar arasında popülerdir. Diyetleri ayrıca mutfak artıklarını zengin toprakta kompostlamak için mükemmel kılar. Solucan kompostlarında yaygın olarak kullanılırlar. (Bunlar, et ve süt atıkları hariç, solucanların ev atıklarını sindirdiği tepsili ve kapaklı özel kutulardır.)

Kırmızı kıpırdananlar her gün vücut ağırlıklarının yarısını yiyeceklerle yerler. Kaliforniya, Pleasanton'daki Foothill Worm Çiftliği'nin sahibi Matt Abruscato, hesabı yapıyor: "Bir kilo kırmızı solucan günde yarım kilo yemek yer. Otuz iki kilo solucan günde 16 kilo yemek atığı yer." 30 kutu solucanını beslemek için ihtiyacı olan şey bu. Çöp sahasına gitmemek çok fazla atık.

Bay Abruscato solucan gübresi, kırmızı kıpır kıpır ve solucan gübresinden yapılan "solucan çayı" dediği bir gübre satıyor. "Çay poşeti", bir tülbent çuval içinde büyük bir döküm yığınıdır. Bitkilerin üzerine dökülen güçlü bir infüzyon oluşturmak için suya batırılır.

"Dökümler zararlılara karşı gerçekten iyi bir savunma sağlıyor" diyor.

Abruscato, esas olarak özel müşterilere ve kompostlama projeleri yürüten okullara satış yapmaktadır. Müşteriler, dökümlerin ve solucan çayının etkilerini sever. Güller büyür. Sebzeler daha lezzetli. Abruscato bunun nedeninin kimyasal gübrenin yiyeceklerin tadını daha da bulanıklaştırması olduğunu söylüyor.

Abruscato'nun solucan nüfusu her üç veya dört ayda bir ikiye katlanıyor. Ancak solucanlar kışın kış uykusuna yatar. Toprak 55 ila 60 derece F olana kadar yumurtalar yumurtadan çıkmayacak, diyor. Yumurtalar toprakta küçük beyaz incilere benziyor. Yumurtadan çıktıklarında arkalarında kahverengi bir kabuk bırakırlar.

'Özel kot pantolon alacağım'

Abruscato, solucanların yiyecek seçimlerini denemeyi sever. Kesinlikle tercihleri ​​var, diyor. “Herhangi bir organik materyali yiyecekler” diyor. Buna pamuklu kot pantolonlar, gömlekler ve hatta "karımın eski geceliği" dahildir. Bunu yaklaşık dört gün içinde yaptılar.

Bir kot pantolondan geriye kalanları tutuyor - sadece Levi's etiketi ve fermuar. Solucanlar bakteri ve çürüyen materyali yemeyi sever. Abruscato, "Kotlarla kotları yiyen bakterileri yiyorlar" diyor. Bakterileri yediklerinde, kot pantolonları da yerler.

Ancak bazı yerlerde solucanlar bir sorun olarak görülüyor. Minnesota'dan Rhode Island'a kadar olan ormanlar solucan istilasıyla mücadele ediyor. Buz Çağlarından beri solucansız olan bu uzak ormanlar solucanlar olmadan gayet iyi geçiniyor.

Son birkaç on yılda solucanların gelişiyle bazı orman zeminleri temizlendi. Solucanlar tüm yaprakları ve altlarında "duff" denilen çürüyen bitki örtüsünü yemişler. Duff'ta birçok tohum filizlenir. Onsuz, bazı tohumlar büyümez ve bazı hayvanlar yaşam alanlarını kaybeder. Su, boş orman tabanından hızla akar ve ormanın drenajını değiştirir. Mütevazı solucan, ekosistemi değiştiriyor ve bazı yerli bitki türlerini yok ediyor.

Bu ani istila ancak insan yardımı ile gerçekleşebilirdi. Suçlu solucanlar muhtemelen günün sonunda atılan balık yemlerinin yavrularıdır.

Bilim adamları bu ormanları yeniden canlandırmanın yolları üzerinde çalışıyorlar. Araba lastikleri solucan yumurtalarını taşıyabilir, bu nedenle hassas bölgelerde yol yapımı durduruluyor. Yerli bitkiler ormanlarda yetiştiriliyor ve yeniden dikiliyor.

Sonunda alçakgönüllü solucanın ne kadar güçlü olabileceğini anlıyoruz.

Bazı solucanlar arabanız kadar uzun olabilir

Çoğu solucan birkaç inç uzunluğundadır, ancak dünyanın en büyük solucanlarından bazıları 22 fit'e kadar büyüyebilir - bir SUV'den daha uzun! İşte birkaç örnek:

Amerika Birleşik Devletleri: Oregon Solucan iki ila üç fit uzunluğunda büyür ve ele alındığında zambak kokusu verir. Beş fit derinliğinde yuva yapar ve nadiren görülür. Aslında, 1980'lerden beri resmi bir görüş yok.

Dev Palouse Washington Eyaletinde bulundu. İki fit uzunluğa kadar büyür - yaklaşık bir beyzbol sopası uzunluğu. 1978'den beri görülmedi. Nüfus artışı ve gelişimi suçlanabilir.

Avustralya: Dev Gippsland bir metreye kadar büyüyebilir, ancak 10 metreye kadar uzayabilir. Nadiren görülür, ancak Avustralyalı çiftçiler, toprakta hareket ederken yerden gelen gurgulama seslerini duyabilirler.

Yeni Zelanda: Kuzey Auckland Solucan 4-1 / 2 fit uzunluğunda büyür ve geceleri ışık verir. O kadar parlak ki ışığında okunabilir.

Güney Afrika: Güney Afrika Dev Solucan 22 metreye kadar büyür ve bilinen en büyük solucandır. Rekor kıran örnek, 1967'de Güney Afrika'daki William's Town'da bir yolun yanında bulundu. Solucanlar normalde sadece altı fit kadar büyür. ("Yalnızca" mı dedim?)

Solucanlar bunu yapabilir mi?!

* Bazı solucanlar, sıcaklığın 160 derece F'ye ulaşabileceği yüzeyin iki mil altında hayatta kalabilir.

* Bazı solucanlar kirliliği sindirebilir. Bilim adamları, solucanların zehirli toprak dedektörleri olarak kullanılıp kullanılamayacağını, kanaryaların madenlerde zehirli hava dedektörleri olarak kullanılma şeklini araştırıyorlar.

* Solucan tarafından yapılan balçık veya mukus, cildinin nemli kalmasına yardımcı olur, böylece nefes alabilir. Ayrıca yuvasında sorunsuz hareket etmesine yardımcı olur.

* Filipinler'de beyaz ve sarı işaretli yılan benzeri çivit mavisi bir solucan yaşıyor. Orman zemininde sürünür.

* Solucanlar doğanın güç çubuklarıdır. Hayvanlar için harika bir atıştırmalıktırlar ve besin zincirinin önemli bir parçasıdırlar.

(c) Telif Hakkı 2005. The Christian Science Monitor 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gençler İçin Solucan Gübresi üretim Rehberi

  İlk Solucan Kutunuz! Yapması en kolay ilk solucan kutusu, yalnızca hava delikleri olan plastik veya ahşap bir kutudur.  Size basit gelebilir, ancak kırmızı solucanlar için bir rüya evi! Doğru Solucanları Kullanmak Solucanlar birçok farklı ortamda yaşarlar.  Bazıları gece gezgini gibi yerin altında yaşar.  Diğerleri, yaprak yığınları, hayvan gübresi veya ölü bitkiler olan her yerde toprağın üzerinde yaşar.  (Onları kompost yığınlarımızda da göreceksiniz).  Redworms toprakta yaşamaz. Bu nedenle, bahçe toprağınızdan oyuk solucanları almayın - solucan kompostlama kutusunda yaşamazlar. Kırmızı solucanlar da İnsandır! Yaşamak için havaya, suya, gıdaya ve sıcaklığa ihtiyacınız var.  Kırmızı solucanlar  da aynı şeylere ihtiyacı var!  İnsanlara çok benziyorlar, gerçekten.  İhtiyaçları tek tek: Hava Ağzınızdan nefes alırsınız.  Ardından hava ve oksijen, nemli bir cilt tabakasının oksijeni emdiği ciğerlerinize gider.  Solucanların da akciğerleri vardır - derileri!  Derilerinin tüm yüzeyi oksije

Organik Malzemelerle Zemin İyileştirme

Çoğu çim için en uygun toprak, tınlı topraktır.  Çim toprağınız ağırlıklı olarak kumlu veya killi ise organik malzemeler ekleyerek sorunu çözebilirsiniz.  Çiminizin ne tür bir toprağa sahip olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa, analiz için en yakın toprak test laboratuvarına çim toprağınızın bir örneğini göndermeniz yeterlidir. Alternatif olarak, bir DIY toprak test kiti satın alın ve testi kendiniz yapın.  Sonuç, toprak testi laboratuvarı tarafından sağlanan kadar güvenilir olmayabilir, ancak çiminizin sahip olduğu toprak türünü belirlemek için yeterli olmalıdır.  Kompost, talaş, öğütülmüş ağaç kabuğu ve yaprak küfü, çim toprağını iyileştirmek için kullanılan yaygın organik materyallerin örnekleridir.  Peki bu organik maddeler çim toprağınıza nasıl yardımcı olabilir? Çim toprağınız ağırlıklı olarak kil ise, bu organik maddeler killi toprağı gevşetmeye ve havalandırmaya yardımcı olabilir.  Ayrıca çimlerinizin su tahliye kapasitesini artırmaya da yardımcı olabilirler. Çim toprağınız ço

Organik Gül Bitkisi Bahçeciliğinin Sırları

İster güller, ister diğer çiçek bahçeleri veya hemen hemen her tür bitki olsun, doğa nasıl çalışır, her türden başarılı organik bahçeciliğin sırrı, doğanın nasıl çalıştığını anlamaktır.  Doğa her zaman hassas bir dengeyi korumaya çalışır.  Bitkilerin nasıl büyüdüğünün temellerini anlayarak, doğanın dengesini nasıl koruyacağınızı ve böylece güllerinizi nasıl sağlıklı tutacağınızı anlayacaksınız.  Temel olarak, su ve besinler kök sistemine emilir ve fotosentez işlemi ile gövdelerden yeşil yapraklara çekilir.  Fotosentez, karbondioksiti büyüme ve diğer bitki işlevleri için kullandığı karbonhidratlara dönüştürmek için güneşten gelen su ve enerjiyi kullanan bir bitki işlemidir. Karbonhidratlar güllerin, ağaçların ve diğer bitkilerin dallarında ve gövdelerinde depolanır.  Depolanan bu karbonhidratlar bitki için yedek enerji olarak kullanılır.  Kırık bir gövde veya patojenik saldırı gibi bir kriz meydana geldiğinde, depolanan karbonhidratlar kullanılır.  Depolanan karbonhidratlar, ilkbaharda