Ana içeriğe atla

Organik Gül Bitkisi Bahçeciliğinin Sırları


İster güller, ister diğer çiçek bahçeleri veya hemen hemen her tür bitki olsun, doğa nasıl çalışır, her türden başarılı organik bahçeciliğin sırrı, doğanın nasıl çalıştığını anlamaktır. Doğa her zaman hassas bir dengeyi korumaya çalışır. Bitkilerin nasıl büyüdüğünün temellerini anlayarak, doğanın dengesini nasıl koruyacağınızı ve böylece güllerinizi nasıl sağlıklı tutacağınızı anlayacaksınız. 

Temel olarak, su ve besinler kök sistemine emilir ve fotosentez işlemi ile gövdelerden yeşil yapraklara çekilir. Fotosentez, karbondioksiti büyüme ve diğer bitki işlevleri için kullandığı karbonhidratlara dönüştürmek için güneşten gelen su ve enerjiyi kullanan bir bitki işlemidir.

Karbonhidratlar güllerin, ağaçların ve diğer bitkilerin dallarında ve gövdelerinde depolanır. Depolanan bu karbonhidratlar bitki için yedek enerji olarak kullanılır. Kırık bir gövde veya patojenik saldırı gibi bir kriz meydana geldiğinde, depolanan karbonhidratlar kullanılır. Depolanan karbonhidratlar, ilkbaharda yeni gövdeler ve yapraklar oluşturmak için de kullanılır.

Doğal bir toprak ortamı bakteri, mantar, nematod, solucan ve diğer toprak organizmalarıyla doludur. Bu toprak organizmalarının çoğu, ölü yaprakları ve diğer materyalleri toprağı zenginleştiren humusa ayırır. Diğer toprak organizmaları, güller ve diğer bitkilerle simbiyotik ilişkiler kurar. Simbiyotik bir ilişki, ilişkideki tüm katılımcılar için faydalı olan bir ilişkidir. Mikoriza mantarı, güller ve diğer bitkilerle önemli bir simbiyotik ilişki kurar. Mikoriza, güllerinizin ve diğer bitkilerin köklerine yapışır. Bitkileriniz tarafından depolanan karbonhidratların bir kısmını büyümek için kullanır, ancak mineralleri daha kullanılabilir hale getirerek güllerinize ve diğer bitkilere yardımcı olur. Sağlıklı bir toprak ortamında, güllerinizden birine bağlı mikorizalar büyüyecek ve diğer güllerin ve bitkilerin mikorizalarıyla birbirine bağlanacaktır.


Güller ve diğer bitkiler de köklerinden faydalı organizmaları çeken eksüdalar yayarlar. Örnek olarak, gül köklerinden gelen salgılar, patojenik mantarları engelleyen dost bakterileri çeker.

Doğal humus ve kompostta bulunan faydalı toprak organizmaları da mineralleri gülleriniz ve diğer bitkiler için daha kullanılabilir hale getirir. Yararlı toprak organizmaları, güllerin ve diğer bitkilerin yırtıcı yaşam formlarından korunmasına da yardımcı olur. Anlaşılması gereken bir diğer önemli nokta da, her türden bitkinin insana biraz benzediği, bazılarının çok iyi anlaştığı, bazılarının anlaşamadığıdır. Bazı bitkiler birlikte iyi büyür ve aslında birbirlerinin hayatta kalmasına yardımcı olur. Diğer bitkiler komşu bitkileri engeller. Birlikte iyi büyüyen bitkilere eşlik eden bitkiler denir. Tamamlayıcı bitkiler herhangi bir bahçede önemli bir faktördür. Onlar hakkında daha sonra konuşacağız. Organik yetiştiriciler, patojenik saldırıların bitkinin veya bitkilerin dengesinin bozulduğunun bir göstergesi olduğunun farkındadır. Organik yetiştiriciler, patojenlerin sağlıklı bir bitki üzerinde tutunamayacaklarını bilirler.

Yaygın olarak kullanılan kimyasal gübreler, herbisitler ve böcek ilaçları toprak organizmalarını yok eder ve gülleri, çiçekleri ve diğer bitkileri dengesiz hale getirir. Bu kimyasalların yarattığı dengesizlik patojenleri çeker. Bizim karışmamız aynı zamanda güllerde ve diğer bitkilerde de hasara yol açar. Aşırı budama karbonhidrat depolamasını azaltır, bitkinin dengesini bozar ve çoğu zaman patojenlere kapı açar. Hibridizasyon genellikle daha zayıf bitkiler yaratır. Gül saplarını farklı bir kök stoğuna aşılama uygulaması, genellikle patojenik saldırılara duyarlı güller oluşturur.

Kendi Gül Bahçenizi Yaratmak

İki veya üç gülden veya bir demet gülden oluşan bir gül bahçesi dikmek istiyorsanız, planlamaya başlamalısınız. Yapmanız gereken ilk şey, güllerinizi nereye dikmek istediğinizi ve hangi renkleri sevebileceğinizi düşünmektir. Bahçenizdeki diğer renkleri, evinizi, yürüyüş yollarını vb. dikkate aldığınızdan emin olun. Güller en iyi şekilde en az altı saat tam güneş altında büyür, ancak bazı çeşitler biraz daha fazla gölgeye tahammül edebilir. Gölge/tam güneş alanlarınız olası gül bahçesi konumlarınızı etkileyecektir. Yapmanız gereken bir sonraki şey, ikliminizde hangi güllerin iyi büyüdüğünü bulmak. Hangi güllerin iyi yetiştiğini ve onları ne kadar sevdiğinizi görmek için bölgenizdeki gül bahçelerine bakın. Fidanlık uzmanlarına bölgenizde hangi güllerin iyi büyüdüğünü sorun. Bir başka iyi kaynak da yerel gül kulübünüz. Bu size renkler, boyutlar hakkında iyi bir fikir verecektir.

Tamamlayıcı Bitkiler

Beğendiğiniz güllere karar verdikten sonra, eşlik eden bitkiler hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Güller, soğan ailesinin diğer bitkilerinin yanı sıra sarımsakları gerçekten sever. Soğanlar Asparaginales takımından ve Alliaceae familyasındandır. Soğan ailesi 500 türden oluşur.


Gül bahçenize sarımsak dikmek güllerinizi korumaya yardımcı olsa da, güllerinizi koruyacak ve aynı zamanda güllerinizi güzelleştirmek için güzel çiçekler sağlayacak birçok soğan çeşidi vardır. Kadife çiçeği, mignonette ve kekik de güller için iyi birer arkadaştır.


Güller için eşlik eden bitkilere karar verirken, ne zaman çiçek açtıklarını kontrol edin. Eşlik eden bitkilere karar vermeden önce doku ve yükseklik gibi diğer özellikler de dikkate alınmalıdır.


Refakatçi ekimi üzerine mükemmel bir kitap, Louise Riotte'nin Roses Love Sarımsağı'dır. İşte refakatçi dikimi hakkında ilginç bir bağlantı.

Bitkilerinizi Seçmek

Sert gülleri seçin. Genel olarak, eski gül çeşitleri en dayanıklı olanlardır. Farklı bir kök stoğuna aşılanmamış gülleri toplamaya çalışın. Beğendiğiniz renkleri seçin. Çıplak köklü güller, saksı güllerinden daha ucuzdur, ancak saksı güllerin dikilmesi daha kolaydır ve hayatta kalma olasılıkları daha yüksektir.

Soğan ailesinden veya güllerinizi tamamlayacak diğer refakatçi ailelerden çiçekler seçin. Renklerinizi ve bitkilerinizi seçtikten ve bunları nasıl düzenleyeceğinize ve gül bahçenizin nasıl görüneceğine karar verdikten sonra kazabilir ve toprağınızla çalışmaya başlayabilirsiniz.

Toprak

Sağlıklı ve güzel güllerin anahtarı topraktır. Toprağın nasıl olduğunu görmek için gül bahçenizi birkaç yerde kazın. Toprak nadiren mükemmeldir. Çok fazla kil, çok fazla kum, tonlarca kaya veya bir düzine farklı sorundan herhangi biri olabilir. pH da önemlidir.


Toprak pH'ınızı test etmelisiniz. pH kitleri fidanlıklarda ve internet üzerinden mevcuttur. İyi bir pH test kiti masrafa değer çünkü ucuz olanlar genellikle yanlıştır. Çoğu gül, pH 6.5'in ideal olmasına rağmen, toprak pH'ı 5.5 ila 7 arasında iyi büyür. pH, asit-baz dengesinin bir ölçüsüdür ve 1 ila 14 arasında bir ölçek kullanır. 1, aşırı derecede asittir; 7 nötrdür; ve 14 son derece baziktir (alkali). Çok asitli veya çok alkali olan bir pH'da çok az çiçek büyür.


6.5'lik bir pH, çiçekleriniz için nitrojen, fosfor ve potasyum artı eser minerallerin en kolay bulunduğu noktadır. Kurak bölgeler alkali topraklara sahip olma eğilimindedir ve yoğun yağış alan bölgeler asitli topraklara sahip olma eğilimindedir.

Güller Ne Kadar Sulanır

Güller, büyüme ve çiçeklenme döneminde bol su sever. Ancak bu, onlara her gün küçük bir miktar vermek anlamına gelmez. Diğer bitkileri sularken olduğu gibi, suyun köklere tam olarak nüfuz edebilmesi için, bir seferde biraz değil, derinden sulamak daha iyidir. Sadece hortumla serpmek yeterli değildir.


Hortumun güllerinize tam ve derinlemesine bir ıslanma sağlamasına izin verin. Gül çalısı başına iyi bir dört veya beş galonluk su, temel bir kuraldır. Bahçenizin ne kadar yağmur yağdığına bağlı olarak, ülkenin daha kuru bölgelerinde bile haftada bir derin sulama genellikle yeterlidir. Aşırı sıcak ve kuruysa, belki dört günde bir.

Günün sıcağında doğrudan güneş ışığında sulama yapmaktan kaçının. Sabah erken ve öğleden sonra geç su için en iyi zamanlardır.

Humusun Büyüsü

Toprağınız doğru pH aralığının dışındaysa, değiştirebilirsiniz. Toprak biyolojisinin büyüsünün mucizeler yarattığı yer burasıdır. Humus, çoğu toprak sorununun sihirli formülüdür. Kompost kutuları ile kompostlaştırarak oluşturabileceğiniz humus, toprak pH'ınızı iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca çok kumlu, çok fazla kil içeren veya başka sorunları olan toprağı da iyileştirecektir.


Toprağınız aşırı derecede asitliyse, bu aşırı yağışlı bir bölgede veya aşırı dozda kimyasal NPK gübresi olan toprakta olabilir, toprağı tatlandırmak için kireçtaşı eklemeniz gerekebilir.


Diğer toprak problemlerinin çoğu için çözüm humustur. Elinizde humus olmayabilir. Eğer durum buysa, endişelenme. Malçlamanın güllerinize nasıl yardımcı olabileceğini tartışacağız. Kompostlama hakkında daha fazla bilgi için bkz. Kompostlama Kılavuzu.


Bitki kupürleri ve diğer bahçe artıkları ile onları atmak yerine kompost oluşturabilirsiniz. Gelecekte size sürekli bir humus kaynağı sağlayacaklar.


Kompost satın almaya karar verirseniz dikkatli olmalısınız. Pek çok kompost ürünü tamamen kompost değildir ve bahçeniz için hala çok sıcaktır.


Büyüme döngüsü sırasında organik gübreler eklenmelidir. Hatta gül bahçeciliği düşünülerek özel olarak tasarlanmış özel organik gül gübresi bile bulabilirsiniz.

Gül Dikimi

Kış başlamadan önce bir kök sistemi geliştirmek için zamanları olması için, güllerinizi ilkbahar ve yaz başında dikmek en iyisidir.


Güller kalabalık olmayı sevmez, bu yüzden onlara yeterince yer verin. Hibrit çaylar, büyük floralar ve floribundalar 18 ila 30 inç aralıklarla dikilmelidir.


Dağcılar 8 ila 12 fit aralıklarla dikilmelidir. Minyatürler yaklaşık 12 ila 15 inç aralıklarla dikilebilir. Saksı gülleriniz varsa, sulandığından emin olun ve çalışırken ıslak tutun. Gülleriniz için kök topun 2 katı büyüklüğünde delikler kazın. Deliğin dibine iyi kompostlanmış organik madde koymak iyi bir fikirdir. Kaldırdığınız, ancak deliğe geri koymayı planladığınız toprakla daha fazla kompostlanmış maddeyi karıştırın.


Kompostlanmış malzemeniz yoksa, kaliteli bir ekim karışımını değiştirebilirsiniz. Bulması bazen zor olsa da, kimyasal gübre içermeyen ekim karışımı kullanmak en iyisidir. Gül bitkisini kabından çıkarın ve gül bitkisini deliğe koyun.


Hazırlanan kiri gülün altına ve etrafına toplayın, gül kökü topunun üstündeki kirin zeminle aynı hizada olduğundan emin olun. Gülün kir seviyesinin zemin seviyesi ile aynı olduğundan emin olmak için deliğe düz bir çubuk koymak iyi bir fikirdir. Gülünüz zemin seviyesinin üstüne veya altına ekilirse, düzgün bir şekilde büyümesi zor olabilir.


Çıplak köklü güller dikmek aynı işlemdir, ancak köklerin etrafındaki kiri nazikçe paketlemeniz gerekir. Eğer aşılı bir gülünüz varsa, aşı birliğinin zemin seviyesinin biraz altında olmasına dikkat etmelisiniz. Organik gül gübresi satın almak, evde elinizde yoksa, büyüme mevsimi boyunca eklenecek gübreniz olmasını sağlayacaktır.

malç

Malçlama, dikildikten sonra güllerinize yardımcı olacaktır. Malçlama, toprağın üzerine yaprak, ölü ot veya kıyılmış ağaç kabuğu gibi bitki materyali ekleme uygulamasıdır. Bitki materyali sonunda parçalanacak ve toprak sakinleri tarafından toprağa çekilecektir. Humus haline gelecek. Malçlama ayrıca topraktaki nemin korunmasına da yardımcı olur. Doğal bir ortamda yapraklar yere düşer ve orada kalır. Malç görevi görürler.

Budama

Gelecek sezona kadar güllerinizi budamanıza gerek kalmayacak. Çoğu bölgede Mart ayı olan erken ilkbahar büyümesi ortaya çıkmadan hemen önce budamak en iyisidir.


Bölgenizdeki en iyi zamanın ne olduğunu öğrenmek için yerel fidanlıklarınıza danışabilirsiniz. Budamaya aşina değilseniz, bir gösteri izlemek en iyisidir. Budamanın nasıl yapıldığını açıklayan birçok makale ve kitap var, ancak bir gösteri on bin kelimeye bedeldir. Kendin yap televizyon programları genellikle gösteriler yapar. Fidanlıklar ve gül kulüpleri de bazen gösteriler yapar. Bir kez bir gösteri gördüğünüzde, budama fikriyle kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz.

çıkmaz

Tekrar çiçek açan güller diktiyseniz, gül çalılarınız tükenmiş çiçekleri çıkardığınızda daha bol çiçek açar. Buna ölü kafa denir.

İpuçları

Klasik uzun saplı güller için hibrit çay gülleri veya büyük floralar en iyisidir, ancak gül bahçenizin sürekli çiçek açmasını istiyorsanız floribundas, çalılar veya tırmanma gülleri daha iyi bir seçimdir.


Bir kafes üzerindeki tırmanıcılar, inanılmaz bir renk görüntüsü oluşturabilir veya göze hoş gelmeyen bir kulübeyi gizleyebilir.


Güller iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyar. Kil veya akmayan başka bir toprağınız varsa, bir boşaltma hattı oluşturmanız veya güllerinizi yükseltilmiş bir yatağa dikmeniz gerekebilir.


Malç unutma. Güllerinizin ve diğer bitkilerin etrafını malçlamak onları çok mutlu edecek ve patojen problemlerini azaltacaktır.


İstilaya dayanıklı dayanıklı güller satın alın. Bunlar genellikle daha eski çeşitlerdir. Sağlam çeşitlerin bölgeden bölgeye değiştiğini de göreceksiniz. Kendi bölgenizde ve özel koşullarınızda en iyi neyin işe yaradığını öğrenmek için yerel organik bahçe derneklerine danışın.


Güllerinizi eşit sıralar halinde dikmek yerine, onları şaşırtabilirsiniz. Onları şaşırtarak, küçük bir alanda, onları ötmeden daha fazla gül elde edersiniz. Birçok insan artık her şeyi organik olarak yetiştirmeye başlıyor. Çiftçiler bunu ürün ve etle yapıyorlar, bu yüzden güllerinizi de bu şekilde yetiştirmek istemeniz doğaldır. Pek çok insan, gül yetiştirme ve onları sağlıklı tutma ile birlikte gelen pestisitleri ve böcek öldürücüleri kullanmakta sorun yaşıyor. Artık güllerinizi büyütmek için daha doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Size adım adım ayrıntılı olarak göstereceğim.


1. Dikmek istediğiniz her çalının çevresinde, çiçeklerin uygun miktarda sirkülasyon alabilmesi için bir metre boşluk olması gerekir. Ayrıca gülleriniz için yaprak hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.


2. Organik gül satın almak isteyeceksiniz. Sağlam yeşil saplı ve üzerlerinde leke olmayan güller satın almak isteyeceksiniz. Çıplak kök güller bunun için en iyisidir.


3. Yeşil saplı güllerin yanı sıra, birbirine yakın, eşit aralıklarla yerleştirilmiş yaprakları olan sapları aramanız gerekecektir.


4. Çiçeğe, kökten çiçeğin başına kadar ihtiyaç duyduğu tüm su ve besin maddelerini verecek sağlıklı büyümeyi destekleyebilmeniz için iyi drene edilmiş toprak kullanmanız gerekecektir.


5. Toprağı sabitleyin, böylece organik olarak inşa edebilirsiniz. Drenaj sürekli bir sorunsa, yükseltilmiş bir boncuk kullanmalısınız. Toprağınızı organik olarak doğru olacak şekilde en iyi nasıl düzelteceğinizi yerel bahçe merkezi temsilcinize sorun.


6. Çıplak kök güllerinizi dikmeden önce büyük bir kompost çay kabında saatlerce bekletin.


7. Ortada eşit miktarda kompostla karıştırılmış yeterince iyi organik toprak toplamalısınız, böylece kökleri gövdede birleştikleri yerden aşağı ve yukarı yayabilirsiniz.


8. Şimdi, gülü, sert kışlara eğilimli bir bölgede yaşıyorsanız, toprak seviyesinde veya üst seviyenin yaklaşık 1 inç altında olacak şekilde gövdenin köke girdiği noktaya dikin.


9. Önce çıplak kök güllerinizi kontrol etmelisiniz. Kökleriniz dar bir daire içinde büyüyorsa, dört kenarından düz birer dilim kesmeniz gerekir. Bunun için bir bıçak iyidir. Ardından, kaptan 2 inç daha derinde ve en az iki katı genişliğinde bir delik açacaksınız.


10. Organik toprak bahçe toprağınızı eşit miktarda kompostla karıştırın ve ellerinizi kullanarak kökleri toprak karışımına nazikçe yayın.


11. Güllerinizin yabancı otlara ve su stresi komplikasyonlarına maruz kalmasını önlemek için malçlamanız gerekir. Ayrıca güllerinizin mümkün olan en düşük bakım seviyesinde kalmasını sağlayacaktır.


12. Güllerinizi organik olarak da beslemelisiniz. Organik gübre ile gübreleyin ve düzenli bir sulama programı uygulayın.


13. Organik güllerinizi dikim sırasında derine sulayın ve daha sonra her hafta bir kez büyüme mevsimi boyunca derin kökleri destekleyebilmeniz için sulayın. Sabahın erken saatlerinde sulamak en iyisidir.


14. Toprağınızın her bir gülünün etrafını bir karış kadar işlemeli ve dengeli bir organik gübre ile aylık olarak gübrelemelisiniz. Toprağa işleyebileceğiniz iyi bir tanecikli gübreye ihtiyacınız olacak. Ya da sağlıklı bir çiçeğin ihtiyaç duyduğu tüm gerekli besinleri içerdiğinden suyla karıştırabileceğiniz balık emülsiyonu veya deniz yosunu bazlı bir ürün kullanabilirsiniz. Azot, fosfor, potasyum, demir ve kalsiyum içerdiğinden emin olmak için etiketlerde listelenen bileşenleri kontrol edin.


15. Yatağınızı güllerinize musallat olabilecek çeşitli haşere ve haşere türlerine karşı korumaya yardımcı olmak için, onları yakalamak için her on fitte bir yapışkan sarı çubuklar koyun.


16. Sorun kötüyse organik pestisit kullanabilirsiniz.

17. Haşere sorununuz yeterince şiddetliyse, güllerinizin üzerine püskürtmek için böcek öldürücü sabun kullanabilirsiniz. Artık kendi dünya dostu gül yatağınızı yetiştirmek için ihtiyacınız olan tüm gerekli bilgilere sahipsiniz. Çiçekleriniz organik olarak yetiştirilmeyen çiçekler kadar güzel olacak ve muhtemelen bir gülün sahip olabileceği en sağlıklı ömre sahip olacaktır. Organik güller, bir gülün sahip olabileceği en iyi renk ve “bağışıklık sistemlerinden” bazılarına sahiptir. Onların kokusu yenilmez.

GÜL BAKIM BAHARI TAKVİMİ

Kan ve kemikle, çalı başına 1 kg'a kadar, toprak verimliliğine bağlı olarak, çalı başına 100g potasyum sülfat ile karıştırılarak gübreleyin, potas hastalık direncini arttırır (potasyum muriatı kullanmayın, faydalı toprak organizmaları üzerinde zararlı bir etkisi vardır). İyi çürümüş kompost ve yonca samanından iyi bir malç uygulayın. Yeni yapraklara öğleden sonra deniz yosunu püskürtün, her 10-14 günde bir tekrarlayın

YAZ

Tekrarlayan çiçek açanları yaz ortasından sonuna kadar gübreleyin Çalı başına 100g potasyum sülfat ile tekrar gübreleyin

SONBAHAR MEVSİMİ

Subtropiklerde, hibrit çay ve floribundalar Şubat ayında sert budanmalıdır, bu bitkiye dinlenme sağlar ve çiçeklerin yine de çökeceği yağışlı mevsimin sıcağında ve neminde çiçeklenmeyi durdurur. Hastalık barındırabilecekleri için tüm gül budamalarını çıkarın. Bitki, havanın daha serin olduğu Mart ayı sonunda tekrar çiçek açmaya hazır olmalıdır. Güller genellikle Mart'tan Temmuz'a kadar iyi çiçek açar, harcanan çiçekleri düzenli olarak kaldırır. Çalı başına kan ve kemik ve 100g potasyum sülfat ile tekrar gübreleyin.


KIŞ MEVSİMİ

Serin alanlarda bu budama için ana dönemdir. Soğuk batı rüzgarları esmeye başlamadan önce, Ağustos ayında çalıları hafifçe kesin. Mantar sporlarını öldürmek için kireç kükürt veya Bordo karışımı ile püskürtün. Kalsiyum sağlamak için toprağı kireçle tozlayın. Rosefarm.Com International sitesinde listelendiği gibi güllerle ilgili tüm makaleler.

Gül tarifleri, gül yaprağı bilgisi, gül romantizm fikirleri, gül şiirleri.” Eski Gül İlmi ve daha fazla romantizm tarihi, TAZE GÜLLERİ KURUTMA VE BASMA, Güller ve Aşk Hakkında Ünlü Alıntılar, Büyülü Her Şey Dünyanın en iyi Gül Yağı!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gençler İçin Solucan Gübresi üretim Rehberi

  İlk Solucan Kutunuz! Yapması en kolay ilk solucan kutusu, yalnızca hava delikleri olan plastik veya ahşap bir kutudur.  Size basit gelebilir, ancak kırmızı solucanlar için bir rüya evi! Doğru Solucanları Kullanmak Solucanlar birçok farklı ortamda yaşarlar.  Bazıları gece gezgini gibi yerin altında yaşar.  Diğerleri, yaprak yığınları, hayvan gübresi veya ölü bitkiler olan her yerde toprağın üzerinde yaşar.  (Onları kompost yığınlarımızda da göreceksiniz).  Redworms toprakta yaşamaz. Bu nedenle, bahçe toprağınızdan oyuk solucanları almayın - solucan kompostlama kutusunda yaşamazlar. Kırmızı solucanlar da İnsandır! Yaşamak için havaya, suya, gıdaya ve sıcaklığa ihtiyacınız var.  Kırmızı solucanlar  da aynı şeylere ihtiyacı var!  İnsanlara çok benziyorlar, gerçekten.  İhtiyaçları tek tek: Hava Ağzınızdan nefes alırsınız.  Ardından hava ve oksijen, nemli bir cilt tabakasının oksijeni emdiği ciğerlerinize gider.  Solucanların da akciğerleri vardır - derileri!  Derilerinin tüm yüzeyi oksije

Organik Malzemelerle Zemin İyileştirme

Çoğu çim için en uygun toprak, tınlı topraktır.  Çim toprağınız ağırlıklı olarak kumlu veya killi ise organik malzemeler ekleyerek sorunu çözebilirsiniz.  Çiminizin ne tür bir toprağa sahip olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa, analiz için en yakın toprak test laboratuvarına çim toprağınızın bir örneğini göndermeniz yeterlidir. Alternatif olarak, bir DIY toprak test kiti satın alın ve testi kendiniz yapın.  Sonuç, toprak testi laboratuvarı tarafından sağlanan kadar güvenilir olmayabilir, ancak çiminizin sahip olduğu toprak türünü belirlemek için yeterli olmalıdır.  Kompost, talaş, öğütülmüş ağaç kabuğu ve yaprak küfü, çim toprağını iyileştirmek için kullanılan yaygın organik materyallerin örnekleridir.  Peki bu organik maddeler çim toprağınıza nasıl yardımcı olabilir? Çim toprağınız ağırlıklı olarak kil ise, bu organik maddeler killi toprağı gevşetmeye ve havalandırmaya yardımcı olabilir.  Ayrıca çimlerinizin su tahliye kapasitesini artırmaya da yardımcı olabilirler. Çim toprağınız ço